Galéria Meninas Madrid je najväčšou výstavou pod holým nebom na svete a počas jesenných mesiacov zdobia Madrid každý rok už od roku 2018. Ak ste sa niekedy počas novembra – začiatku decembra mali možnosť prechádzať ulicami Madridu, určite vás zaujali desiatky takmer dva metre vysokých sôch žien rozmiestnených v rôznych častiach mesta.

Pôvodné las Meninas sú od Velazquéza

Las Meninas alebo Dvorné dámy sú moderné sochy inšpirované rovnomenným obrazom španielskeho maliara Diega Velasquéza. Tento neobvyklý portrét kráľovskej rodiny je považovaný za vrcholné dielo autora. Bol namaľovaný v roku 1656 a je jedným z najviac analyzovaných obrazových diel vo svete umenia. Jeho hlavnou hrdinkou je Infanta Margarita de Austria so svojimi dvornými dámami alebo „meninami“, avšak bohatosť tohto obrazu sa nachádza v analýze ostatných postáv, ktoré ho tvoria. Nachádza sa na ňom dokonca aj samotný autor. Obraz inšpiroval po stáročia umelcov a stal sa skutočnou kultúrnou ikonou.

Túto pôvodnú maľbu Las Meninas môžete v Madride obdivovať v jednej z najslávnejších galérií svetaMuseo del Prado. A práve toto jedinečné dielo sa Antonio Azzato rozhodol preniesť do madridských ulíc v nezvyčajnej podobe. 

Kto vytvoril moderné Meninas Madrid?

Všetky dvorné dámy – las meninas sú veľmi originálne. Ich autormi sú výtvarníci, hudobníci, módni návrhári, herci a ďalšie známe osobnosti nielen zo Španielska. A každý z nich pretavil do svojej sochy unikátnu myšlienku.

A tak sa aj tento rok 1.novembra 2021 do Madridu už štvrtýkrát vrátila Galéria Las Meninas Madrid. 15. decembra sa výstava skončila, meninas zmizli z ulíc Madridu a niektoré z nich budú opäť vydražené. Tak ako každý rok, zisk bude využitý na charitatívne účely. Tento rok pôjde zisk na pomoc ostrovu La Palma, ktorá pre výbuch sopky v septembri tohto roka prechádza veľmi ťažkým obdobím.

Meninas Madrid Gallery 2021 je za nami, no my sa už nevieme dočkať budúcoročnej edície 🙂 Poďme sa ale spoločne pozrieť na fotky dvorných dám z tohto roka a nižšie tiež z minulého.

Galéria Meninas Madrid 2021

Tento rok, rovnako ako v predošlých edíciach bola väčšina dvorných dám umiestnených práve na hlavné turistické tepny Madridu: ulice Gran Vía a Preciados a námestia Callao a Puerta del Sol. Námestie Plaza España bolo koncom novembra po dlhých dvoch rokoch rekonštrukčných prác konečne otvorené a dotvárala ho jedna z celkom 47-mych tohtoročných menín. Mnohé boli vystavené, ako už býva vo zvyku, vo štvrti Salamanca a ďalších zopár vo štvrti Chamberí. Také významné námestia, akými sú Plaza Santa Ana vo štvrti Barrio de Las Letras, Puerta del Moro vo štvrti La Latina, či Plaza de Pedro Zerolo vo štvrti Chueca hostili dvorné dámy tiež.

Meninas Madrid okolo vynovenej zastávky metra Gran Vía

Dvorné dámy na námestiach Callao, Sol a Plaza España

Meninas Madrid v gay štvrti Chueca

Meninas vo štvriach Las Letras a La Latina

Zámožné meninas vo štvrti Salamanca

Veľa menín bolo koncentrovaných aj v zámožnej štvrti Barrio de Salamanca, na uliciach akými sú Serrano, Velazquez či Príncipe de Vergara. Spríjemňovali tak Madridčanom nákupy v luxusných obchodoch, akými su Prada, Gucci, či Versace.

Meninas opäť zdobia námestie Colón

Ako už býva zvykom, Kolombové námestie Plaza de Colón, na ktorom sa nachádza najväčšia vlajka Španielska v krajine, a v súvislosti s príchodom Vianoc aj malé vianočné trhy a klzisko, sa nimi zaplnilo z každej strany.

Štvť Chamberí

Najdôležitejšie námestia, akými sú Alonso Martínez, Plaza de Chamberí či Iglesia vďaka dvorným dámam počas jesenných mesiacov opekneli. A s nápisom na jednej z nich môžeme len súhlasiť. Todo está en Madrid, teda všetko je v Madride. Na stránke tejto novej iniciatívy môžu nielen návštevníci Madridu, ale aj tí, ktorí tu žijú nájsť na mape všetko, čo potrebujú, aby bol ich pobyt v Madride príjemnejší. Múzeá, šport, obchody, tržnice a omnoho viac.

Galéria Meninas Madrid 2020

Minuloročné vydanie výstavy bolo veľmi výnimočné, pretože v tomto pre všetkých neľahkom období sa umelci rozhodli spojiť solidárnosť s myšlienkou priniesť prostredníctvom umenia radosť do ulíc Madridu. Galéria Meninas Madrid 2020 bola venovaná všetkým obetiam pandémie koronavírusu, ako aj ich rodinám, ktoré sa  museli rozlúčiť so svojimi blízkymi.

Námestie Plaza Mayor sa pýšilo 5 meninami

Námestie Callao

Meninas na námestí Cibeles a ulici Alcalá

Minulý rok boli počas jesene široké promenády oblklopené veľkolepými budovami z čias Burbonovcov v Madride dozdobené aj meninami. Hneď niekoľko ich bolo vystavených na námestí Plaza de Cibeles a príjemnú prechádzku po ulici Calle de Alcalá smerom na námestie Sol dotvárali ďalšie dvorné dámy od Velazquéza.

Meninas vo štvrti Chamberí

Štvrť Chamberí sa meninami zaplnila tiež. Jedna z nich spríjemňovala rozbúrané okolie štadióna Santiago Bernabeu, ďalšia zdobila populárnu barovú ulicu Ponzano a jedna z nich sa vychystala na svadbu, pričom, samozrejme nezabudla na rúško. My sme ju interne nazvali „Menina Covid“ 🙂

Štvrť Salamanca sa tiež nemala za čo habniť


Barbora Babicová

Barbora pochádza z druhého najmenšieho mesta Slovenska – z Modrého Kameňa. Srdce jej však ukradol Španiel, ktorý ju v roku 2019 priviedol do Madridu. Vďaka nemu skúma nielen hlavné mesto, ale aj jeho okolie a iné kúty Španielska. Rada o týchto zážitkoch píše, no ešte radšej sa učí nové veci, ktoré potom posúva ďalej. Práve preto pôsobila ako učiteľka jazykov a dejepisu a sama sa usilovne učí po španielsky. Cestovanie a vzdelávanie sú jej obľúbené témy. V súčasnosti sa venuje editovaniu textov, učeniu slovenčiny pre cudzincov a je tiež súčasťou tímu Madridčanka. Je milovníčkou histórie, umenia a dobrého jedla.

0 Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *