Pred niekoľkými týždňami nám všetkým odporučili zostať doma. Tu v Španielsku je karanténa kvôli koronavírusu dokonca povinná. Neviete čo s voľným časom? Čo takto si pozrieť španielske seriály? Niektoré z nich možno nie sú najlepšie hodnotené kritikou, ale mne alebo madridskej kamarátke Barbore sa páčili. Spoločne sme napísali tento článok o španielskych seriáloch a rozdelili sme ho podľa náročnosti na porozumenie. Pretože ak sa učíte po španielsky, sledovanie seriálov môže byť nielen oddychová, ale aj didaktická činnosť. Barbora sa napríklad začala učiť španielčinu cez seriál Extra, ktorý je vhodný pre úplných začiatočníkov. Postupne sa prepracovala k tomu, že v španielčine už sleduje aj náročnejšie seriály. Alexandra zase vďaka seriálu Ministerio del tiempo začína rozumieť starej kastílčine. Veď viete, takej tej ktorou je napísaný Don Quijote de la Mancha. Niektoré z týchto seriálov nájdete na Netflixe, iné na Amazon Prime či HBO, alebo na stránke španielskej televízie RTVE.

Španielske seriály pre začiatočníkov

Ak ste sa práve začali učiť španielčinu a podcasty či Duolingo vás už nudia, skúste siahnuť po španielskych seriáloch, ktorým porozumejú aj úplní začiatočníci. Počúvajte výslovnosť a akcent a snažte sa, aby si vaše uši zvykli na nový jazyk. Hoci zo začiatku budete mať pocit, že vôbec nerozumiete, nevzdávajte sa. Uvidíte, že sa to rýchlo začne zlepšovať. Pomôcť vám môžu aj zapnuté titulky v španielčine, takže budete text vnímať dvoma zmyslami. 

Extra

španielsky seriál Extra

Tento španielsky seriál je vlastne nástrojom na učenie sa španielčiny. Ide o situačnú komédiu (v istom zmysle podobnú Priateľom), v ktorej do Barcelony prichádza mladý Američan navštíviť dávnu priateľku. Nehovorí dobre po španielsky, on sám sa španielčinu iba učí a pomáhajú mu v tom rodení Španieli a Španielky. Vďaka jazykovej bariére dochádza k mnohým vtipným nedorozumeniam, vďaka ktorým sa nielen pobavíte, ale si aj zapamätáte veľa užitočných fráz. Protagonistami sú mladí ľudia, ktorí riešia každodenného problémy spojené s láskou, vzťahmi a spoločným spolunažívaním. Dialógy sú veľmi jednoduché, gestikulácia a mimika hercov je prehnaná, avšak práve to seriál robím vtipným. Jednotlivé epizódy nájdete na YouTube a každá má cca 20 minút. Môžete si ich pozrieť buď so španielskymi aj anglickými titulkami, alebo ak sa chcete chcete sústrediť len na počúvanie, kliknite si na tento link.

Španielske seriály pre mierne pokročilých

Nasledujúce španielske seriály môžete začať pozerať, ak už máte aspoň základnú slovnú zásobu v malíčku a s porozumením dokážete sledovať každodenné dialógy ľudí. Ste pripravení aj na rýchlejšie hovorové tempo a ustálené slovné spojenia? Ideálne je zapnúť si pri pozeraní španielske titulky, aby vám neušli vtipné hlášky. Tak budete rozumieť viac a veľa vecí si domyslíte aj z kontextu. Nenechajte sa odradiť, ak zo začiatku nebude rozumieť úplne všetkému. Ucho si postupne zvykne a každou časťou budete rozumieť viac a viac. 

El Pueblo

Čo sa stane, ak sa v jednej španielskej dedine stretne párik hipíkov, skrachovaný podnikateľ so svojou milenkou, starý rocker, ktorý hľadá inšpiráciu pre svoju novú skladbu, a matka umierajúca na rakovinu pľúc, hľadajúca opatrovníka pre svojho 36-ročného syna? Dozviete sa to, ak máte Amazon Prime.

španielsky seriál el pueblo

El Pueblo, teda Dedina, je výborný komediálny seriál plný predsudkov a stereotypov, ktorý vás určite nebude nudiť. Ak chcete spoznať život na španielskom vidieku, tento seriál je trefa do čierneho. Samozrejme, všetko treba brať s rezervou, veď ide o nadsázku. Do fiktívnej španielskej dedinky Peñafría (Studený Kameň) sa nasťahuje niekoľko ľudí z Madridu. Každý pritom sleduje svoje vlastné záujmy. Peñafría je dedina, ktorá postupne vymiera, čo je v podstate jeden z problémov, s ktorými Španielsko v dnešnej dobe reálne bojuje. V dedine Peñafría žije len 5 pôvodných obyvateľov. Starosta Cándido so svojou mamou, pastier oviec Oveja a typický dedinský pár Arsacio a María.

V dedine sa však spolu s nimi odrazu ocitne aj párik hipíkov, ktorý pravidelne medituje a odmieta inú než vegánsku stravu. Prichádzajú sem aj najlepší kamaráti Pablo a Nacho, pričom jeden z nich uteká od života v meste, ktorý mu nedáva zmysel, a aj pred svadbou so svojou snúbenicou. Druhý ho nasleduje, pretože to tak robí celý život. Medzi nových obyvateľov patrí aj slobodná mamička Laura a jej 17-ročná dcéra Macarena. Sú na mizine, a snažia sa zarobiť si, ako sa dá – napríklad krádežou v obchode či pestovaním zeleniny. Podnikateľ Juanjo Soler so svojou milenkou Amayou má v hlave plán, ako v dedine postaví hotel a opäť naštartuje svoj biznis. Noví a starí obyvatelia Peñafríe sa postupne zbližujú, hoci sa to nezaobíde bez nedorozumení a konfliktov a nevedomky sa navzájom ovplyvňujú v nazeraní na život a svet. 

Prečo si pozrieť El Pueblo ?

V seriáli sa objavujú humorné situácie a zaznievajú vtipné hlášky odkrývajúce všetky predsudky a stereotypy, ktoré v sebe ľudstvo nosí. Nielen voči ľuďom žijúcim na dedine, ale aj voči homosexuálom, feministkám, hipsterom či zlatokopkám. Čo sa týka španielčiny, El Pueblo obohatí vašu slovnú zásobu o slangové slová, vrátane šťavnatých nadávok a tiež si môžete všímať typické vidiecke nárečie. Viete napríklad, čo po španielsky znamená “un/una perroflauta”? Doteraz vyšli dve série seriálu a pevne verím, že čoskoro sa dočkáme tretej. 

Foodie Love

španielsky seriál foodie love

Foodie Love je seriál, ktorému pravdepodobne nepríde na chuť každý. Španielske kritiky tento výtvor od HBO dokonca nazvali seriálom pre snobských mileniálov. Ako je zrejmé už z jeho názvu, celú jeho dejovú líniu sprevádza jedlo a chute. Nečakajte však typickú španielsku kuchyňu. Skôr si budete vychutnávať (aspoň vizuálne) jedlá a koktejly drahých reštaurácií a štýlových barov, japonskú kuchyňu, ale aj taliansku zmrzlinu či francúzske palacinky. No možno objavíte aj zaujímavé tipy na podniky v Barcelone, pretože práve tam sa odohráva príbeh dvoch tridsiatnikov, ktorých dá dokopy zoznamka na základe ich preferencií – obaja milujú dobré jedlo. Ich komplikovaný vzťah sa vyvíja v ôsmich častiach, ktoré majú skôr pomalý priebeh a môžu niektorých divákov nudiť. 

Intimita pomaly sa rodiaceho vzťahu a vášeň k jedlu sa začne striedať s vášňou sexuálnou, až sa na záver dostaneme k rozuzleniu osobných drám a tragédií, ktoré si hlavné postavy v sebe nesú. Ak čakáte akčnosť, musím vás sklamať. Foodie Love je skôr akýmsi umeleckým experimentom so zvláštnou melancholickou atmosférou, ktorému by sa mali vyhnúť ľudia po čerstvom rozchode či s depresiou. Dialógy vo mne zanechávali pocit, že scenár nabol úplne striktne napísaný, a španielska režisérka nechala priestor na improvizáciu samotným hercom, a to môže mnoho divákov vyrušovať. Mňa však seriál zaujal, nielen vďaka hereckým výkonom hlavných protagonistov, ale aj vďaka zaujímavému obrazu a soundtracku. 

Seriál je vhodný na sledovanie bežných španielskych dialógov, ktoré väčšinou prebiehaju na prvom rande či v reštaurácii. Hlavní protagonisti nie su urečnení a ani nerozprávajú príliš rýchlo, takže s pomocou španielskych tituliek budete určite rozumieť, o čom je reč.

Španielske seriály pre pokročilých

Bežným konverzáciam po španielsky už rozumiete? Ste schopní nasledovať rýchle tempo reči? Tieto španielske seriály sú ideálne, ak si chcete obohatiť slovnú zásobu a ste pripravení vnímať jemné odtienky španielskeho jazyka. 

La casa de papel

španielsky seriál la casa de papel

Vďaka správnemu pomeru akcie, humoru a psychológie patrí Casa de Papel, po anglicky Money Heist, medzi najlepšie španielske seriály. Prvá séria vyšla na Netflixe v roku 2017 a za pár mesiacov sa stala najsledovanejším seriálom v inom ako v anglickom jazyku. 

Real Casa de la Moneda (Kráľovský dom mincí) je inštitúcia v Madride zodpovedná za tlač peňazí. A to je veľmi lákavý objekt na lúpež. Ukradnúť vytlačené peniaze je však pod úroveň hlavnej postavy, takzvaného Profesora. Ten venoval polku svojho života príprave majstrovskému plánu. Obsadiť ju a vytlačiť miliardy eur. Sám by to ale nezvládol, a preto si dôsledne vybral a zaučil 8 neznámych ľudí s jasným cieľom. Spáchať najväčšiu lúpež v histórii Španielska. 

Perfektné vykreslenie jednotlivých postáv a situácie, ktoré prináša ich kombinácia, vám nedovolí odtrhnúť oči od obrazovky. Impulzívna Tokio je stelesnením španielskeho temperamentu. Jednoduchý Denver, ktorý vyrastal na ulici obklopený drogami a žil zo dňa na deň (po španielsky macarra), kontrastuje s inteligentným mladým informatikom Riom, ktorý však vie o živote málo. Priamočiare hlášky uletenej Nairobi, rovnako ako “životné múdrosti” narcistického Berlína dodávajú seriálu humor. Ak je vaša španielčina na vyššej úrovni, všímajte si, ako rôzne postavy využívajú rozdielnu slovnú zásobu a výrazy na základe spoločenskej vrstvy, z ktorej pochádzajú. Pozor na Denverov slovník!!! Nedajbože ho nevytiahnite na pracovnom pohovore alebo pri rozhovore s vašou svokrou 😛 

Prečo si pozrieť Casa de Papel?

Divák zostáva v úžase nad tým, ako Profesor naplánoval všetky kroky na milimeter presne a manipuluje elitné sily polície. Tento “mozog operácie” však prehliadol skutočnosť, že 60 rukojemníkov aj jeho komando sú ľudia s vlastnými hodnotami, presvedčeniami a vlastným srdcom. Nechávajú sa unášať emóciami a vznikajú problémy. Práve zaujímavé postavy, rýchly spád a vysoký počet zvratov zaradili Casa de Papel medzi najlepšie španielske seriály. Nehovoriac o namakanom soundtracku a kvalitných hereckých výkonoch. Posledná, štvrtá séria bude mať premiéru už tento piatok 3.apríla, takže na rozdiel od tých z nás, ktorí sledujú tento seriál už dlhšie, budete mať možnosť pozrieť si všetky 4 série rad za radom.

El ministerio del tiempo

španielsky seriál el ministerio del tiempo

Tento fantazijný seriál s prvkami drámy a komédie sa odohráva na Ministerstve času, ktoré zodpovedá za nemennosť španielskych dejín. Seriál začína tým, ako ministerstvo prijme 3 nových ľudí, ktorí budú musieť spoločne cestovať časom a riešiť rôznorodé misie.

Kombinácia týchto hlavných postáv pochádzajúcich z diametrálne odlišných období histórie Španielska vytvára humorné situácie. Amelia z XIX. storočia je vďaka svojim znalostiam o histórii, literatúre a umení na čele nového tímu. Vyrastala v Barcelone a bola jednou z prvých žien s univerzitným vzdelaním v Španielsku. Zdravotník Julian je stelesnením súčasného Madridčana. Akceptuje, že jeho nadriadená je žena a používa typické madridské výrazy a slovné zvraty. Pozrieť si Ministerio del tiempo teda môže byť zaujímavé, ak viete po španielsky a chcete sa pripraviť na návštevu Madridu 😉 Tento seriál totižto “mola mazo”! Julian svojím spôsobom komunikácie a myslenia kontrastuje s čestným, lojálnym a odvážnym vojakom Alonsom z XVI. storočia. Žil za čias najväčšieho rozkvetu španielskeho impéria, počas vlády Filipa II., a teda fakt, že mu šéfuje žena zo začiatku zvláda veľmi ťažko. Nehovoriac o rôznorodých technologických vymoženostiach, ktoré spoznáva pri svojich cestách do budúcnosti.

Prečo si pozrieť El ministerio del tiempo?

Ministerio del tiempo som zaradila medzi najlepšie španielske seriály, pretože vám umožní zoznámiť sa s históriu Španielska zábavnou formou. V každej epizóde cestuje toto komando do iného obdobia španielskych dejín. Počas prvej série spoznáme takých velikánov, akými boli spisovateľ Lope de Vega, maliari Diego Velazquez (pracuje na ministerstve) a Pablo Picasso, kráľovné Isabela Katolícka a Isabela II. alebo diktátor Francisco Franco. Navštívime aj študentský internát v Madride z 20. rokov XX. storočia, v ktorom spoločne tvorili maliar Salvador Dalí, kinematograf Luis Buñuel a spisovateľ Federico García Lorca. Výber hercov a charakterizácia týchto postáv je dosiahnutá takmer do dokonalosti. Zaujímavá je tiež cesta do 80. rokov XX. storočia, v ktorom uvidíme, ako vyzerala nespútaná “movida madrileña” a spoznáme aj “heavies de Gran Vía”, pár, ktorý v Madride môžete stretnúť ešte aj dnes, naživo. A to všetko počas toho, ako hlavné postavy spoznávajú svoj ešte neodžitý život a riešia vlastné životné drámy.

V neposlednom rade by som vyzdvihla prácu scenáristov a kostymérov, ktorí fantasticky zachytili okolnosti, spôsob správania sa, obliekania a komunikácie v jednotlivých obdobiach dejín Španielska.  V ďalších seriach na nás čakajú Krištof Kolumbus, prvý španielsky kráľ z rodu Bourbonovcov Filip V., Miguel de Cervantes a dokonca aj Napoleon. 

Chicas del Cable

španielsky seriál chicas del cable

“Dievčatá na dráte” som zaradila medzi najlepšie španielske seriály aj napriek tomu, že mnohí túto romantickú drámu považujú za modernú telenovelu. Chicas de Cable bol prvým španielskym seriálom v produkcii Netflixu. Odporúčam vám ho preto, že vďaka nemu môžete spoznať Madrid a spoločenskú situáciu v Španielsku v 20. rokoch XX. storočia. Keď si chcete zlepšiť slovnú zásobu z oblasti medziľudských vzťahov, pozrite si Chicas de Cable.

Seriál sa odohráva v národnej telekomunikačnej spoločnosti Telefónica, ktorá predstavuje pokrok a vyspelosť. V budove, ktorá bola prvým mrakodrapom v Európe a dodnes sa nachádza na ulici Gran Vía v centre Madridu. Interiéry budovy, bar, v ktorom sa zamestnanci stretávajú, autá, dekorácia a najmä kostýmy a účesy dôveryhodne vykresľujú obdobie art deco v Madride.

“Dievčatá na dráte” sú 4 ženy rôzneho pôvodu, z rôznych častí Španielska aj sociálnych vrstiev, ktoré sa tu zamestnali ako telefonistky. V priebehu niekoľkých epizód ich spojí priateľstvo na život a na smrť. Šarmantná kriminálnička Lydia, hanblivá puritánka Marga z malej kastílskej dedinky, emancipovaná nekomformistka Carlota zo šľachtickej rodiny a týraná manželka a matka Angeles spoločne bojujú za svoje práva v období, kedy boli ženy len okrasou po boku svojich manželov. Čakalo sa od nich, že budú reprezentatívne, krásne a bez názoru. To však nie je prípad hlavných predstaviteliek. Pritom, ako riešia vlastné či už milostné alebo životné problémy, stretávajú sa s novými situáciami.

Žiarlivosť, závisť a zrada sa tu miešajú s úspechom, priateľstvom, láskou, ale predovšetkým so snami. So snami o novej spoločnosti, v ktorej sú si muži a ženy rovní, v ktorej je akceptovaná homosexualita, ba dokonca transgender. Ak vás presladlý nádych seriálu neodradí a vydržíte to až do piatej série, spoznáte atmosféru, ktorá vládla v Madride počas občianskej vojny. 

Ste pripravení zlepšiť si španielčinu prostredníctvom seriálov?
Ktorý z odporúčaných španielskych seriálov vás zaujal najviac?
Už ste niektorý z nich videli?
Poznáte ďalšie seriály, ktoré stoja za sledovanie?

Categories: španielčina

Alex a Bara

Alex a Bára sú Madridčanky, ktoré sa chcú s vami podeliť o svoje zážitky.

4 Comments

Matej · 26/05/2020 at 9:26 pm

Kde mozem najst serial El pueblo? Na HBO Go ho neviem najst. Vedela by si poslat link na nho. Dakujem

    Alex · 27/05/2020 at 9:20 am

    Ahoj Mato 🙂 El Pueblo je na Amazon Prime. Tu ti posielam linkT
    Ak Amazon Prime nemas, tusim stale ponukaju prvych 30 dni zadarmo a za ten cas by si mal stihnut cely serial 🙂 Pripadne, vyzera to, ze vsetky diely sa daju stiahnut aj cez tento link .

      Matej · 29/05/2020 at 7:30 pm

      Ahoj Alex, vdaka za link. Bohuzial, El pueblo nieje zo slovenska dostupne na Amazon Prims

    Alex · 29/05/2020 at 7:44 pm

    Dakujem za postreh! A co ten link cez ktory sa to da stiahnut? Skusal si?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *