Múzeá v Madride sa zaraďujú medzi najlepšie na svete. V trojuholníku umenia (triángulo del arte) priamo v centre mesta totiž nájdeme skutočné klenoty. Ide pravdepodobne o miesto s najhustejšou koncentráciou malieb v Európe (El Prado, Museo Reina Sofia, Museo Thyssen-Bornemisza). Mnohé z vynikajúcich múzeí sa ale nachádzajú aj mimo centra. Dávajú nám možnosť spoznať históriu Španielska prostredníctvom umenia.

V tomto článku sa pozrieme na najlepšie múzeá v Madride. Mnohé z nich ponúkajú v konkrétnych časoch vstup zadarmo. Nájdete tu praktické informácie, aby ste si mohli naplánovať ich návštevu. Ak vás niektoré z nich zaujme a budete si chcieť vašu návštevu Madridu naplánovať čo najefektívnejšie, objednajte si konzultáciu.

Múzeum Prado

Kto nikdy nepočul o Múzeu Prado? Denne ho navštívia tisícky ľudí z celej planéty a podľa National Geographic a aplikácie Tripadvisor patrí medzi Top 10 múzeí na svete. Vo svojej zbierke má obrazy takých géniov, akými sú Goya, Velazquéz, Tiziano, Rubens alebo Hieronymus Bosch. Celkovo vlastní 8 600 obrazov a vyše 700 sôch, takže ak ste milovníkom umenia, nešetrite, kúpte si lístok za 15 € a strávte tu pokojne aj celý deň!

Ak sa v umení až tak nevyznáte, ale radi by ste sa kamarátom pochválili, že ste videli Velazquezove Las Meninas (Dvorné dámy), príďte ktorýkoľvek deň v týždni 2 hodiny pred zatvorením a budete si ich môcť pozrieť zadarmo.

ZADARMO

pondelok – sobota medzi 18:00 a 20:00

nedele a sviatky medzi 17:00 a 19:00

Múzeum Reina Sofia

Ok, možno ani tie Las Meninas vám nič nehovoria. Ale aby ste nikdy nepočuli o Picassovej Guernice (čítaj Gernike)? Práve tento 8 metrov dlhý a takmer 4 metre vysoký obraz nájdete za nepriestrelným sklom v múzeu Reiny Sofie. Okrem iného budete môcť oceniť aj obrazy surrealistov, akými sú Dalí alebo Joan Miró či kubistu Juana Grisa. Práve pre ich maľby patrí Reina Sofia medzi najlepšie múzeá v Madride. Podobne ako v Prade posledné hodiny sú zadarmo. A jeho budovy v Parku Retiro (Palacio de Cristal a Palacio de Velazquez), ktoré vystavujú súčasné umenie, sú zadarmo stále. Ak chcete vedieť, aké dočasné expozície múzeum Reina Sofia ponúka, pozrite si oficiálnu stránku. Vstup stojí 12 €.

ZADARMO

pondelok – sobota (okrem utorka) medzi 19:00 a 21:00

nedele a sviatky medzi 13:30 a 19:00

Múzeum Thyssen-Bornemisza

Ak máte radi impresionizmus, príďte sa pozrieť na zbierku baróna Thyssen-Bornemiszu do budový známej ako Palacio de Villahermosa. Múzeum Thyssen, inagurované v roku 1922, je posledným z cípov trojuholníka umenia a nachádza sa v blízkosti námestia Cánovas del Castillo. Keďže vlastní obrazy takých velikánov, akými sú Monet, Degas, Gauguin alebo Van Gogh, je zaradené medzi najlepšie múzeá v Madride. Nájdete tu obrazy z celého sveta od stredoveku až po koniec 20. storočia. Vstup stojí 13 €.

ZADARMO

pondelok medzi 12:00 a 16:00

Kráľovský palác

Prísť do Madridu a nenavštíviť Palacio Real – kráľovský palác je, ako ísť do Amsterdamu a nedať si aspoň jeden brownie 😛 Keďže ide o najväčší kráľovský palác v západnej Európe, bol finančne náročný na údržbu, a tak sa kráľovská rodina presťahovala do skromnejšieho paláca mimo centra Madridu. Vďaka tomu dnes máme možnosť obdivovať niektoré z celkom 3 418 miestností zariadených tak, ako v 18. storočí za vlády Carlosa III. Súčasťou múzea je aj kráľovská zbrojnica a miestnosť s kráľovskými klenotmi. Lístky odporúčame kúpiť vopred na tejto stránke. Alebo si objednajte konzultáciu, pomôžeme vám celý výlet naplánovať a tiež vám kúpime lístky.

ZADARMO

pondelok – štvrtok medzi 16:00 a 18:00 (október až marec) 

pondelok – štvrtok medzi 18:00 a 20:00 (apríl až september)

Múzeum Sorolla

Joaquín Sorolla (1863 – 1923) bol španielsky maliar, ktorý vynikajúco zachytil svetlo krajín Stredozemného mora. Jeho najznámejšie obrazy boli zaradené do impresionizmu, postimpresionizmu a luminizmu. V tomto múzeu ale nejde len o obdivovanie najväčšej zbierky jeho obrazov, ale aj priestoru, v ktorom žil a tvoril. Ide o palác postavený v roku 1910, s priestrannými izbami, vysokými stropmi a idylickou záhradou.

Toto múzeum dokonca zachováva pôvodný nábytok. Sorolla bol uznávaným umelcom už počas svojho života, takže finančné prostriedky mu umožnili vytvoriť širokú zbierku sôch, keramiky, šperkov a fotografií. Múzeum bolo vytvorené na podnet jeho manželky v roku 1932 a jeho syn bol jeho prvým riaditeľom. Múzeum je otvorené od utorka do soboty medzi 9:30 a 20:00 a v nedeľu od 10:00 do 15:00. Vstup stojí len 3€.

ZADARMO

sobota od 14:00
nedeľa od 10:00 do 15:00

Múzeum romantizmu

Toto múzeum patrí medzi tie, ktoré nevystavujú len obrazy a sochy, ale poskytuje nám široký pohľad na umenie, históriu a život počas obdobia romantizmu: nábytok, zlaté hodiny a svietniky, koberce, zrkadlá, hudobné nástroje, pečiatky, miniatúry, vejáre, šperky a ďalšie objekty. Väčšina sál nám priblíži každodenný život a zvyky bohatých mešťanov začiatkom 19. storočia, ktorí sa v tomto období stávali novou spoločenskou elitou.

Múzeum sa nachádza na druhom poschodí paláca postaveného v roku 1776 pre madridského markíza. Na dolnom poschodí nájdeme knižnicu, obchod so suvenírmi a kaviareň v krásnej záhrade, kam sa dá ísť aj v prípade, že nechcete navštíviť múzeum.

Väčšina miestností v múzeu je zariadená v luxuse, ktorý si užívali len tí najbohatší. Uvidíte miestnosť na čítanie, salón pre deti, pracovňu alebo hudobný salón. Najvýraznejšou miestnosťou je Salón de Baile, v ktorom sa konávali spoločenské stretnutia (literárne, hudobné alebo tanečné). Zúčastňoval sa ich aj navýraznejší španielsky romantický básnik Gustavo Adolfo Becquer. Uvidíte tu klavír, harfu, zamatové stoličky, luxusné lampy a množstvo portrétov na vytapetovaných stenách. Vyniká medzi nimi portrét Izabely II., ktorá vládla počas obdobia romantizmu v Madride.

múzeum romantizmu v Madride

V múzeu sú však aj dve miestnosti venované nižšej sociálnej vrstve, v ktorých uvidíte oveľa jednoduchší nábytok a obrazy andalúzskych kostumbristov. Títo maľovali život na dedine, ku ktorému patria taberny, býčie zápasy, zábava a picaresca. Obraz, ktorý ma však v múzeu zaujal najviac, je Satira romantickej samovraždy od Leonarda Alenzu, na ktorom je znateľná estetika Goyu v poslednom období jeho života.

Múzeum romantizmu je otvorené všetky dni v týždni (okrem pondelka) od 9:30. V zime počas pracovného týždňa (vrátane soboty) do 18:30 a v lete do 20:30. V nedele a štátne sviatky od 10:00 do 15:00. Vstup stojí len 3 €.

ZADARMO

sobota od 14:00
nedeľa celý deň

Múzeum Ameriky

Ak sa chcete niečo naučiť o starodávnej kultúre Mayov, Aztékov alebo Inkov, nemusíte chodiť ďaleko… Múzeum Ameriky vystavuje etnografické objekty tohto kontinentu za veľkou mlákou. Je len na skok od vyhliadkovej veže Faro de Moncloa, takže môžete zabiť dve muchy jednou ranou.  Vstup stojí len 3€, a pokojne doň môžete ísť od utorka do nedele medzi 10:00 a 15:00. Vo štvrtok je otvorené do 19:00

ZADARMO

štvrtok a nedeľa po 14:00

Múzeum Realu Madrid

Jeden z najlepších futbalových klubov na svete ponúka prehliadku svojho štadióna Santiago Bernabeu, známu ako Tour Bernabeu. Možno si hovoríte, že do tohto článku nepatrí, ale berte do úvahy, že ide o tretie najnavštevovanejšie múzeum v Madride a to, ktoré zarába najviac. Budete v ňom mať príležitosť zoznámiť sa s históriou klubu, obdivovať trofeje a zabaviť sa pri množstve interaktívnych materiálov. Novinkou je autobus, do ktorého si sadnete s 3D okuliarmi a budete sa cítiť ako jeden z hráčov počas príchodu na štadión.

Vstup stojí 25 € pre dospelých a 18 € pre deti a je otvorené od pondelka do soboty medzi 9:30 a 19:00 a v nedeľu od 10:00 do 18:30. POZOR! V deň zápasu je prístupné len múzeum, takže neuvidíte šatne, prídete o zážitok sadnúť si za stôl v tlačovej miestnosti alebo na striedačku. Múzeum si každý návštevník prejde vlastným tempom, nasledujúc šípky, ale zväčša to návštevníkom trvá hodinu a pol.

!!! Do dokončenia rekonštrukcie štadióna sú ceny online lístkov zredukované na 15 €, keďže návšteva štadióna je zredukovaná len na múzeum !!!

Národné archeologické múzeum

Archeologické múzeum v Madride vystavuje zbierku artefaktov, vďaka ktorým môžeme, tak ako hovorí text na jeho webstránke, „spoznať diverzitu kultúr, ktoré formovali Španielsko od prehistórie do 19. storočia“. Objekty veľkej historickej hodnoty sú vystavené chronologicky na troch poschodiach. Na prízemí sa zoznámime s významom archeológie, pôvodom ľudstva a jeho prítomnosťou na Pyrenejskom polostrove. Prvé poschodie sa venuje obdobiu pred Kristom. Nájdeme tu dôkazy o osídlení dnešného Španielska Feničanmi, neskôr Grékmi, Rimanmi, Vizigótmi až napokon Arabmi.

Na druhom poschodí spoznáme kresťanské kráľovstvá, ktoré počas stredoveku existovali na severe Španielska popri kalifátoch na juhu. Tretím poschodím, ktoré sa venuje objaveniu Ameriky a novovekým dynastiám Habsburgovcov a Bourbonovcov sa prierez históriou končí. Hoci veľká časť expozície múzea sa venuje územiu Španielska, na druhom poschodí nájdeme aj objekty z Blízkeho východu a starovekého Egyptu. Archeologické múzeum, známe aj ako MAN, je otvorené od utorka do soboty medzi 9:30 a 20:00 a v nedeľu od 9:30 do 15:00. Vstup stojí 3€.

ZADARMO

sobota po 14:00
nedeľa celý deň

Navštívili ste už nejaké múzeá v Madride? Dajte nám vedieť v komentároch, ktoré sa vám páčilo najviac 🙂


Alex

Alexandra je Bratislavčanka, vyštudovaná psychologička, ktorá žije v Madride už 9 rokov. V roku 2016 odišla z korporátnej HR práce a začala sa venovať sprevádzaniu. V roku 2017 vytvorila web Madridčanka a pod tlakom pandémie vytvorila s maželom Luisom online školu španielčiny Your Spanish Friend. Má rada šport, španielsky temperament, pesničky od Melendiho a filmy od Almodovara. Je to zvedavec, ktorý sa o Madride stále niečo nové učí.

0 Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *